11 oktober 2015. Kakor!

Här kommer dom två sista sorters kakorna, vaniljhjärtan med citronkristyr och rosa mini-chokladbollsdammsugare med vit choklad.
 
Vaniljhjärtan med citronkristyr.

Antal: Cirka 60 stycken
Ugnstemperatur: 160 grader
 
Ingredienser:
230 g mjöl
0,25 tsk salt
150 g smör
133 g socker
1 ägg
2 tsk vaniljsocker
 
Gör så här:
1. Värm ugnen. Vispa smör och socker till en jämn smet.
2. Häll i ett ägg och fortsätt vispa.
3. Vänd i mjöl, vaniljsocker och salt och blanda väl. Ta händerna och forma degen till en boll.
4. Plasta in degen och ställ in i kylskåpet i 45 minuter.
5. Kavla ut degen och ställ den kallt i 15 minuter. Ta den utkavlade degen och stansa ut hjärtan, ta fram en plåt med bakplåtspapper och lägg dina hjärtan där. In i mitten av ugnen i 15 minuter. Låt kakorna sedan svalna.
 
Kristyr:
1 äggvita
200 gram florsocker
Citronsaft från ½ citron
Eventuell hushållsfärg
 
Gör så här:
1. Vispa äggvitan försiktigt, sikta ner florsocker lite i taget.
2. Blanda väl tills du får en riktigt tjock kristyr, ha i lite av citronsaften. (För att göra konturerna på kakan behöver du en tjock kristyr, när du sen ska fylla i behöver du en rinnigare kristyr och det får du om du tillsätter resten av citronsaften.)
3. Använd en spritspåse med liten rund tyll för att göra dina konturer. Gör sedan kristyren rinnigare med hjälp av citronsaft och täck kakan.
 
 
Rosa mini-chokladbollsdammsugare med vit choklad.
 
Antal: Cirka 30 stycken.
 
Ingredienser:
3 dl havregryn
1 dl socker
2,5 msk kakao
1 msk vaniljsocker
100 gram smör
1 msk vatten
 
Rosa marsipan
100 gram vit blockchoklad
 
Gör så här:
1. Blanda ihop alla ingredienserna.
2. Kavla ut marsipanen och smält chokladen.
3. Rulla längder av chokladbollsblandningen.
4. Rulla in chokladbollsblandningen i marsipanen, skär dom i lagom stora bitar och doppa ändarna i den smälta chokladen.
5. Jag valde att göra små blommor av sockerpasta och sätta fast på dammsugarna.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0